Romeo blöder ihjäl

Jag känner mig härligt inaktiv. Avskärmad från cyberspace och dess biverkningar. Hysterin ligger tät inför slutproven som ligger placerade lagom innan julen, och svininfluensans verkliga utbrott, beräknas bryta ut. De dagar som har gått har varit av endast nöjen. För att summera upp dessa dagar tänkte jag förtälja detta genom det kanske mest informativa redovisningssätt som existerar idag: Listtekniken!

Under dessa dagar har jag:
- låtsats kolla på idol
- gått ohälsosamt mycket på filmfestivalen
- haft en oförglömlig utekväll tillsammans med fina vänner
- checkat in tim burton i animerad form
- varit på årets första adventsfika
- telefonerat för dyra pengar
- druckit glögg med en fin vän
- blinkat mot lysena över plattan, vi fick epilepsianfall hela bunten
- varit med om min första seriösa ridolycka
- funderat över mystiken bakom det läckert tvetydiga verbet volver
- skickat mina t-shirts på granskning
- ställt mig i bostadskö
- väntat på att studiebidraget ska komma
- gått en nattlig promenad tills det blev ljust ute
- rehabiliterat mig från ridolycka
- dansat förskräckligt till shakiras loba
- lagat mat och slagits - samtidigt
- köpt skivor för förskräckliga femhundra kronor
- lyckats förstå koranens budskap
- kladdat med textilfärg
- konstaterat att jocke berg är djupt religiös
- blivit besviken på en vän
- socialiserat mig med grabbar från värmland
- inte betalat min skuld på 900 bath
- varit flickvän för en kväll
- planerat pepparkaksbak
- sett hur christian vann project runway för andra gången
- gått på julmarknad med nathalie och fyndat film och böcker
- upptäckt hägga
- varit konfunderad över dialektala svårigheter
- aldrig gått och lagt mig

Summa summarum, helgen var god. Har alldeles nyss kommit hem från visningen av Metropia. En sällsynt bra film med underbart dunkelt klimat. Tips till alla inbitna kistafans eftersom detta verkar vara the place to be. Nu ska jag väcka mig själv ur denna dimma, som verkar alldeles för bra för att vara sann. Studerar latin i adventsljusstakens sken och känner mig motiverad. Inför vad kan alltid ifrågasättas. Men jag väljer att inte kasta mig något djupare i den diskussionen. Den som går och lägger sig sist släcker ljusstaken i hallen!

Etthundratjugo - nej vänta lite nu?!

Dagens förmodligen mest ambivalenta blogginlägg.
Efter en underbar natt på biografen grand hittade jag till sist min väg hem till ensliga fruängen. 01.04 vinglade jag iväg på min cykel och försökte ett par minuter senare hitta nyckelhålet i dörren, utan vidare resultat. Sömn är någonting som jag offrat under en treveckorsperiod och jag känner hur jag försummar mina basbehov. Filmfestivalen är dock värd att offra sömn på, då jag igår fick uppleva en underbar musikal från femtiotalets sovjet. Jag vill också vara en hipster i läckert lackerade läppar! Dagens lektionskunsumtion begränsades till 50 ynka minuters fördjupning i det latinska språket. Men hur i all världen kommer det sig att jag kommer hemflåsandes klockan sex på kvällen när jag egentligen slutade tio över tio imorse? Det finns alltid en anledning till att stanna bara en liten stund till. och en till. Socialiteten sköljer över mig som en våg av välmående. Det roligaste är att de flesta bara är ett sms, en korridor eller ett klassrum bort. Alla finns samlade på ett behagligt avstånd. Jag trivs otroligt bra med detta och det känns som jag för tillfället återupplever ettan igen, fast med mina samlade erfarenheter som gör mig till en streetsmart trea. Kanske är jag förvirrad. Kanske är jag hemma. Jag vill inte gå hemifrån. Jag vill stanna kvar. Fyrans dödliga trappor, det cyniska toalettklottret på ettan, konsten att somna obemärkt på lektionerna, de timlånga matsalssittningarna, ja ni fattar galoppen.

120 dagar står till mitt förfogande. Vem präntade i mig att det var så få dagar kvar?! inte tar vi studenten i mars?
under den tiden ska jag iallafall beta av min södra-lista. För några veckor sedan kunde jag bocka av ännu en punkt när vi språkare smidigt smet upp på skolans tak. Hoppade av glädje och tänkte lyckligt att nu kunde vi gå ut med heder.
Aldrig förr har jag önskat att jag var yngre (lögn, jag har alltid velat stanna vid sexton års ålder) men nu finner jag mig löjligt avundssjuk på 92a kullen, som vid den här tiden har halva sin gymnasietid kvar. Hjälp jag imploderar.


Amputerad smärta

Det var en gång ett fjärran land. Ett land där solen ständigt strålande enligt sin fulla kapacitet. I solens land låg ett förträffligt kungadöme. Ett döme som brett och välmående bredde ut sig över landets behagligt kuperade landskap. Vid det kungliga hovet hölls ständigt baler i alla dess slag, utslaget var dock alltid lika underbart fantastiskt. Men mitt i landet där leenden smittade likt den värsta av pandemier, fanns en hovnarr som suckade så tungt att det ekade eländigt över dalen. Den lilla narren var till synes alltid spektakulärt gladlynt. Men just denna dag kände han sig obehagligt tom. Kungen hade haft ett gott öga till honom för en tid, men hade under middagen inte ägnat så gott som en endaste blick åt den stackars narren. Tappert försökte han vinna sin majestäts odelade uppmärksamhet – men förgäves. Modtyngd släpande han sina bjällerklädda tofflor i sanden. Han var på väg till den spegelblanka gölen som hemlighetsfullt låg gömd mellan mossa och gråbo. Den lille narren slog sig ner på en särskilt förledande sten och lät tankarna flyga lika lätt som fjärilens vingslag. Den annalkande skymningen kvävde allt som kom i dess väg och förlade staden i ett kompakt, sömnigt mörker. Vår narr öppnade munnen i ett förvridet grin, som om han hindrade ett förkastligt skrik från att yttras. Saknaden rev förtvivlat och obarmhärtigt i hans bröst. Sveket fick såret i hans inre att blöda ymnigt. Det flödade, forsade, förgiftade hans sinne. Och i ett vansinnigt ögonblick stillade han sig plötsligt och stirrade uttryckslöst ut i vad som verkade fjärran. Gryningen kom och en obarmhärtig sol strålade åter över staden som sakta vaknade till liv efter en daggfylld natt. Även hovet väcktes, men under morgonrutinen fattades en narr, den gladaste av dem alla. Företeelsen föll snart i glömska och ingen skulle någonsin sakna denne glade, men ack så olycklige lille narr. Ty hans försvinnande skulle aldrig uppdagas.

 

Dagen väckte starka känslor.
Fri tolkning tillåten.


Musikalisk fundamentalism

Ja, nu kommer jag till ämnet där jag ska försöka mig på begreppet kategorisering. Alla vill vi stoppa in saker i fack, strukturera, organisera. Men varför? Jag har svårt att tro att detta underlättar om ens någons livsstil. Våra placeringar är ingenting förutom ett par falska förhoppningar om att en dag kunna hitta svaret på varför vi ens utför denna handling. Kanske talar jag om meningen med livet, kanske talar jag bara helt krasst om den skenheliga boten mot vår påhittade ångest. Kanske kan jag, kanske kan du ifrånse detta varningens finger och fortsätta våra liv i underbar ovisshet. Kanske skall vi rynka våra ögonbryn och för att vara riktigt trendbrytande, sätta ner den fot som så länge fastnat på det yttersta trappsteget.

Många kanske ser på kategorisering som någonting positivt. För dessa vill jag härmed ta steget längre, lämna det enhälliga perspektivet och slå ihop kategorierna för att slippa trassel i arkivet. Musik är som bekant någonting som fascinerat människor under lång lång tid. Vi lyssnar statiskt till våra favoritartisters utkletade ord som om de vore av ett högre syfte. Jag syftar nu givetvis till de som anslutit sig till vad jag vill kalla för den fanatiska livsstilen. Hur man läser texter, rabblar, nynnar om och om och om igen. Bara för att söka den berusning som musiken vanligtvis framkallar hos den inbitne lyssnaren. Den ultimata drogen. Icke förglömmas ska också hur bekräftelsen kommer krypande när du enträget sitter med hörselgångarna sammanlänkade med den där fräsigt medryckande sticket som spelas i hörlurarna. Den tillfredsställande känslan av samhörighet och engagemang paralyserar dina sinnen och du rycks med i musikaliteten. Kalla det eufori, kalla det piratkopierade känslointryck. Kalla det vad du vill. Jag vet vad jag vill kalla det för; religion.
Hur stor är egentligen skillnaden mellan trosbekännelse och refräng? Vi hypar texter tills de ligger söndertrasade inför våra ögon, där orden numera tjänar ett tillgjort syfte än den mening som konkret står nedpräntad i låtförteckningen. Vi är alla musikaliska fundamentalister. Se hur vi under konserter förenas med våra medmänniskor och låter oss hänryckas, fly lite från verkligheten om så bara för en liten stund. Vi lägger våra falska värderingar åt sidan och tillåter vårt inre att träda fram i ljuset. Detta utstrålar den åtråvärda säkerheten som vi glupskt slukar så fort tillfälle ges. Ibland är gränserna diffust sammansvurna i ett förbund som ligger över vår intelligens. Ibland är det kanske tur att tvetydigheten existerar, annars skulle jag kanske aldrig få för mig att så oförsiktigt rota runt bland mina fack och hänsynslöst stympa det logiska arkiveringssystemet. Men tänk hur spännande det kan vara att sammanlänka ett ämne med ett annat - man vet aldrig hur resultatet kommer att slå. Kanske upptäcker man nya hisnande kombinationer, eller som i detta exempel, smått anade likheter. Livet skulle inte te sig lika kulört om man inte testade kaviar med jordgubbssylt. Det är bara jag, det är bara du som sätter gränserna för vår fantasi. För äventyren. För konsten att bryta ett mönster så simpelt som att placera intryck i sömniga mappar.

Vampyrmani

Ikväll ska jag ta mig lite tid för att gå på spännande filmäventyr.
Tillsammans med ett hundratal törstiga vampyrälskare ska jag mysa ner mig i SF's varma biostolar och njuta helt och fullt av den mystiska atmosfären. Det känns dessvärre att se Twilight igen kommer att bli ett antiklimax utan dess like, men jag hoppas att peppen utbryter så jag kan slukas av den innan new moon spelas upp på duken.
Tre tjejer kommer inom tre timmar att sitta i en biosalong med ett oberäkneligt antal kilo godis och med upprymda röster prata om hur dödligt snygg Edward är utan kläder. För att informera er alla tänker jag återigen fälla min personliga åsikt och säga att jag inte alls känner mig dragen till denna blodsugande hunk. Kanske någonting som jag kommer få äta upp både en och två gånger när vi vid tretiden kommer att vara euforiskt utmattade. Det här känns omåttligt spännande. Lugna dig, lugna dig, andas. Nej jag vill inte, vill suga blod och slåss med varulvar. Väl mött!


Ditt virusskydd går ut (på promenad) om tre dagar

Nu har det hänt igen. Min mobil har dött en tragisk död och fick slängas bland de andra skelettdelarna i lådan med rymdskrot som jag samlat på mig under åren. Det är en ganska faschinerande samling elektronik som helt enkelt valt att självdö istället för att hamna i händerna på mig.

Nog om trätigheterna.
Idag har jag och mina spanska kollegor gästat en rättegång vid södertörns tingsrätt. Tänk hur bra man känner sig när man sitter bredvid tolken och faktiskt förstår allt (nästan allt) som sägs i rummet. På ett språk som ändå är mitt tredje i raden. Kan inte hjälpa av att bli fascinerad. Och fastän jag försöker att trycka undan mitt otroligt ohälsosamma äktenskap med fanatismen kring språket och inte minst språklig uppbyggnad, för att inte tråka ut typ alla som befinner sig i min närvaro. Men herregud, jag skulle kunna frossa i veckor ifall jag fick!
Nej, nu får jag lugna ner mig. Går och läser lite i min spanska grammatik så länge för att stilla mitt ack så  berusande begär.


Levnadsglädje

Tystnad. Tunnel. Avfart. Blundar. Låter mig hänföras. Låter mig sakta föras bort. Till vartsomhelst. Men inte här. Inte just nu. Går. Bussen fläker regnvatten över mina skor. Ignorerar. Öppnar ögonen. Går. Fortsätter utan destination. Ler. Volymer skaver statiskt mot innerörat. Ökar takten. Tappar vantarna. Ignorerar. Springer. Flämtar. Lever. Du är värd att dö för. Tävlar mot bilarna. Kisar. Ritar lekfulla steck av neon i fantasin. Skrattar. Högre. Sträcker ut. Ler. Sådär fånigt. Springer mellan spärrarna. In. Någonstans. Kom och ta mig. Nu.
Om du kan.


Den återbetalda sömnskulden

Välkommen till landet sovmorgon, där man aldrig störs av det irriterande ljudet av väckarklocka eller en stökig förälder som hastar runt i köket på jakt efter en kastrull eller två. Har tagit igen min under veckan växande sömnskuld och känner hur energi infinner sig i varje cell. Hyperaktiv och nyfiken på hur spåret i älvsjöskogen ser ut idag. Springer nog ut en sväng för att tillgodose mina rastlösa lemmar. Men först står det födelsedagskalas på tur, så sticker iväg ett tag och umgås med släkten. Sedan ska det bakas lussebullar, kladdas med textilfärg och förhoppningsvis hinnas med ett glas vin med tjejerna på valfritt inneställe. 

Ödmjukhetens onda kusin

Detta var dagen som allt skulle hända. Jag var studieförberedd och lunkade iväg till skolan med ett brett leende på läpparna. Har ni någonsin märkt att människor så fort man visar minsta tecken på gladhet, stirrar surt på en samt muttrar någonting oentusiastiskt till sin tillfällige tunnelbanekompis. Det är då man plockar upp mobilen och högt deklarerar hur människor inte borde sköta någonting annat än deras egna affärer - mycket effektiva resultat. Varför känner jag att jag måste provocera så fort jag stöter på någonting som sticker mig i ögonen (och i detta fall öronen) Hm, är jag verkligen så stridslysten? Tål att tänkas på.


Snabbmakaroner med sylt

Idag var jag en mujer enfadada, när jag efter en god timme i språkarkorridoren läst ut min bok begav jag mig mot slussen för att ta tunnelbanan hem. Då är det växelfel mellan hornstull och liljeholmen, alltså ingen trafik.
Det tog lidelsefulla 64 minuter att komma hem. Fast det var ganska rofyllande, tittade på människor och filosoferade kring existensiella problem. Och nu på kvällskvisten blev jag blomstrande lycklig efter en mycket effektiv undanröjning av läxor och den efterlängtade födelsen av min nya textilkompis. Smakprov kommer förhoppningsvis imorgon, lycka!


Problematiken kring sockor

Jag har funderat mycket på en sak. Fenomenet strumpor är någonting som jag aldrig någonsin har haft någon bra kontakt med, och jag tänkte därför redogöra för detta aktuella problem. Det finns flera stadier och tillvägagångssätt att handskas med detta luddets mästare. Den slutgiltiga frågan är alltid var strumpans kompanjon kan tänkas gömma sig, då en av dessa alltid verkar vara spårlöst borta.
Varierande resultat kan uppstå.

Fas 1 Förnekelse:
Du köper endast svarta strumpor för att enkelt kunna fiska upp vilket par som helst och sedan springa iväg till skolan utan att bekymra dig om hur dina fötter ser ut. Problematiken ligger oftast i att efter ett tag kommer en eller flera mystiskt att försvinna/missfärgas i tvätten och vad som uppstår då är att du måste handskas med ett ojämnt antal strumpor. Och eftersom ojämna tal bidrar till dålig karma kommer detta att reta gallfeber på dig till du stiger in i fas två. Vissa löser detta med att skaffa strumpor med veckodagarna skrivna på dem, oftast ett misslyckat försök till organisation, då man någon gång kommer att använda tisdagsstrumporna på en lördag.

Fas 2 Aggression:
Du slänger samtliga par av dina svarta strumpor och ser dem singla nerför sopnedkastets metalliska väggar. Efter cirka 50 minuter övergår aggressionen i ånger och du springer till vivo för att spontanköpa strumpor med löjliga motiv såsom kor med gummistövlar.

Fas 3 Falsk acceptans:
Du inbillar dig att det är häftigt att bära en strumpa i varje färg bara för att stilla ditt uppmärksamhetsbehov. Egentligen tycker ingen att det är coolt, men accepterar detta då man tror att du fortfarande ligger i inlärningsprocessen för höger och vänster.

Fas 4 Ångest:
Du hämtar tillbaka dina strumpor från sopnedkastet och lägger tillbaka dem i lådan. Du slänger dem igen när du efter första tvätten upptäcker att ko-strumporna har beblandat sig med resterande och blivit missfärgade.

Fas 5 Acceptans:
Du struntar i hur din strumplåda ser ut och kommer till gympalektionen iförd en randig och en cerise strumpa.
Detta kan misstolkas som ett försök av ett misslyckat stadie av acceptans, dessa kombinationer brukar vara mindre vågade och matchande än hos den uppmärsamhetssträvande.

Fas 6 Nirvana:
Alla dina strumpor lever i symbios med varandra, ibland kanske du inte hittar två av samma par, men ibland kan det vara helt okej att använda samma par två dagar i rad tills den fattande strumpan kommer tillrätta.

Om inget av dessa faser stämmer in på dig måste jag gratulera dig för att inte behöva bekymra dig om detta banala problem. Annars kan man ju strunta i alla dessa faser och skaffa sig ett par happysocks istället!


Vi kan väl vänta tills imorgon

Sjukt att sätta sig på tunnelbanan, räkna stationerna i huvudet medan jag sluter ögonen och låter texten till idioter föra mig bort. Idag ville jag slippa skolan, masade mig upp vid elva och ville helst av allt bara slänga mig tillbaka i sängen och sova bort ett par välbehövliga timmar. Men eftersom det aldrig blir som man tror så blev det ju såklart inte så.

Jag tycker inte om att tröttheten har tagit över. Jag tycker inte om att studerandet har tagit över. Igen.
Det känns som om jag drabbades av en depression efter hemkomsten för endast löjliga 24 timmar sedan. Jag är mycket glad för att det finns andra glädjeämnen i livet, typ youtube, som man kan underhålla sig med istället för att ta tag i den engelska uppsatsen. Men så är det när man lever i den försoffade generationen, kalla det en sliten klyscha men självklart så upptas nutida ungdomar av alla dessa medier som kretsar i deras liv. Till och med när jag flyr verkligheten för att spilla mina tankar på en virtuell sajt för att komma undan alla dessa måsten och men. Men jag ska erkänna att även om det känns ganska patetiskt så är det ändå ganska skönt, uttömmande på något sätt.

Dessutom är filmfestivalen i antåg, och imorgon är dagen som jag vackert får bege mig till kulturhuset för att casha in mina röda små biljetter till årets festival. Det blev ett femtal filmer iår, känns lite oengagerat eftersom jag tidigare varit så gott som beroende av detta stockholmsevenemang. Men om någon hittar en hemlig plats där man kan köpa tid till ett rimligt pris kanske denna kan kontakta mig. Vore högst nödvändigt.

Fragment från duntäckets poesi

Natt. Jag kräver ingen sömn. Precis så känns det just nu. Sitter med en nybryggd kopp te, i min en-och-tjugo sultansäng från ikea. (Mycket ydobni för att jämföras med min soffa i ryssland) Röd spinner på i cd-enheten och msnkonversationernas plingande håller mig härligt aktiv. Tacksamt lyssnar jag på tangenternas klickande medan jag skriver detta mycket pretentiösa inlägg. Känslan är precis som när man ivrigt och rosigt ser den första snön lägga sig över villataken. Dessa magiska kvällar brukar jag stanna uppe och se flingorna singla ner för att vackert lägga sig till vila under gatulampornas gula sken. Jag tänker tillbaka på när jag och felicia i mycket yngre versioner kastade oss ut i snöovädret iförda full vintermundering och skidglasögon för att leka. Okej, jag ska erkänna att det kanske inte var så fullt så länge sedan som ni nu tror. Barnsligheten är ändå den del av mig som oftast blottas för min omgivning. Jag tänker ibland på hur jag ska lämna denna naiva livsstil och växa upp, men barnet i mig jublar oftast när detta går bet. Vad jag vill komma fram till ikväll är att jag känner friden smyga sig på. Har spenderat kvällen i amerikanskt sällskap, bara suttit i soffan tillsammans med mina vänner, pratat om livets nyckfullheter och ätit jordnötsfyllda kakor från texas. När man sedan går hem genom den behagliga svenska kvällningen smyger sig ett leende på. Vantarna frasar mot varandra och från hörlurarna sprider sig musiken, det varma giftet som försätter mitt limbiska system i exstas.

Ett inlägg om önskningar

Previet!
Nu har jag återkommit från en underbart hektiskt vecka i ländernas land, Ryssland.
Det är sjukt hur mycket man kan tycka om ett så pass mögligt och luggslitet land. Men det var som att dö och sedan återuppstå i den grå betongens paradis. Jag kan inte tänka att jag haft så roligt på länge. Och det är med sorg i hjärtat som jag deklarerar min hemkomst från rassija. Med väskan full av äckligt godis och hemstickade strumpor sitter jag nu i sverige och funderar på hur jag snarast möjligt kan ta mig tillbaka. Till smutsen. Till rattfylleriet. Till gråheten. Till det underbara. Till ettan på rischkii prospekt. Till frukostar med majonäs. Till strykarkatter. Till allt som är värt att leva för.

Teknikens oskrivne fiende II

Slagen, efter moget stridande mot min evinnerliga motståndare. Strategier krossades och slaget slutade i ett vedervärdigt överfall från avdelningen för spionerande trupper.
Hur kan det komma sig att när man känner sig på formtoppens tekniska spets, att man ska bli nerputtad från tronen av den kaotiska masshärjningen som råder på hårddisk C:/Tekniken segrade än en gång med ett överraskningsmoment. När jag öppnade datorn på lördag morgon fann jag att alla musikfiler och mappar var raderade. Gud vad lycklig man blir att manuellt lägga in 30 GB musik i ett program som självdestruktivt slukar filerna och skickar dem till ett hemligt ställe i cyberspace. Lycklig, kan man väl inte säga var min första reaktion när detta, samt hundratvå saker till måste uträttas innan båten till tundran går.

RSS 2.0